Μη «σκάτε βεγγαλικά» στο …στομάχι σας!

Οι άγιες ημέρες του Πάσχα αποτελούν συνήθως μια καλή αφορμή για ξεκούραση, χαλάρωση, απόδραση από την καθημερινότητα (που για κάποιους από εμάς σημαίνει ταξίδι εκτός πόλης) και φυσικά συνάντηση με φίλους, συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα.

Όπως όμως συμβαίνει σε κάθε ευκαιρία γιορτής, το φαγητό αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί νηστεία 5-48 ημερών… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα ασθενοφόρα δουλεύουν «διπλοβάρδια» από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να γιορτάσουν την Ανάσταση!

 Στη συνέχεια, θα προσπαθήσω να σας καθοδηγήσω μέσα από δυο παράλληλα πρίσματα: του ασθενή με χρόνιο νόσημα (σ.σ. ιδίως πεπτικού) και του ανθρώπου που πρέπει να προσέξει το βάρος του, χωρίς να σημαίνει ότι οι προτάσεις μου δεν αφορούν και τους δύο! 

Προσοχή για όσους έχουν χρόνια νοσήματα

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού (πλούσιου σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι) και οινοπνεύματος επιδεινώνει χρόνια καρδιαγγειακά και πεπτικά νοσήματα, ενώ απορυθμίζει το σακχαρώδη διαβήτη. Τόσο κατά την περίοδο της νηστείας, όσο και κατά τις ημέρες που ακολουθούν την Ανάσταση, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, χρόνια φαρμακευτική αγωγή και όσοι ακολουθούν ειδική διατροφή.

Προστατέψτε το στομάχι σας…

Το παραδοσιακό γεύμα του Πάσχα μπορεί να είναι δύσκολο για το πεπτικό μας σύστημα. Ακόμα και η «προετοιμασία» με τη μαγειρίτσα δεν μας βοηθά, αν φάμε τρία πιάτα! Μη λησμονείτε ότι το βαρύ/λιπαρό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα έπεται μιας μεγάλης (ή μικρής, ανάλογα) αποχής από ζωικά τρόφιμα ή/και λάδι. Θα πρέπει να φροντίσουμε λοιπόν το πεπτικό μας σύστημα εκείνη την ημέρα, ώστε «να μην… βογκήξει».

Καταρχήν, αποβάλλετε κατά το δυνατόν περισσότερο, το άγχος σας. Κάντε περίπατο ή τζόκιγκ (στην εξοχή) για να καθαρίσετε το μυαλό. Εάν φιλοξενείτε φίλους, δεχθείτε τη βοήθειά τους, δεν χρειάζεται να γίνετε «χίλια κομμάτια». Οτιδήποτε μπορεί να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει όντως να το αναβάλετε.

Καταναλώστε μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη οδηγούν συχνά σε αναζήτηση μεγαλύτερων μερίδων, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες ανθυγιεινών επιλογών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πάνω απ’ όλα όμως, μασήστε διεξοδικά την τροφή σας. Η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού συνοδεύεται από κατάποση ποσοτήτων αέρα (αεροφαγία) που επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας από το στομάχι.

Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε λιπαρά, κρεμώδη ή τηγανητά τρόφιμα, καθώς μπορεί να εκδηλωθούν δυσάρεστα συμπτώματα από το πεπτικό. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή σας σε ποτό, καθώς, το αλκοόλ όπως και η καφεΐνη μπορεί να είναι εξίσου ερεθιστικά για το πεπτικό.

Τέλος, κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε αρκετά. Πάνω από όλα, το Πάσχα θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία χαλάρωσης και γιορτής για όλους.

Τρώμε 4500 θερμίδες κατά μέσο!

Ας δούμε όμως και την  άλλη πλευρά. Πέραν λοιπόν των όποιων θεμάτων υγείας, το Πάσχα είναι μια (ακόμα) καλή ευκαιρία να προσθέσουμε λίγα επιπλέον κιλά… «στη συλλογή μας». Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε φάει τόσο πολύ που η ζυγαριά το καλύτερο που μπορεί να κάνει, είναι να μας… στεναχωρήσει!

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ανάλογα εορταστικά γεύματα ξεπερνούν σε ενεργειακή αξία τις 4.500 θερμίδες κατά μέσο όρο. Αν συνυπολογίσουμε ότι σαν λαός είμαστε λίγο της… υπερβολής στο φαγητό, καταλαβαίνετε ότι το προαναφερθέν νούμερο είναι απλά ένα μικρό φράγμα, που με  χαρακτηριστική ευκολία σπάμε.

Κι όμως, είναι εφικτό να μην πάρουμε βάρος

Πόσοι από εμάς δεν προσπαθούν να διορθώσουν το βάρος τους, για οποιοδήποτε λόγο, και πάνω που πήραν φόρα έρχεται το Πάσχα. Οπότε, θα παραδώσουμε τα όπλα, αμαχητί; Δεν πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσα έχουμε μέχρι στιγμής κατακτήσει; Με λίγη σύνεση και προπάντων ψυχραιμία, η διατήρηση του βάρους μας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολη.

Απαιτείται στοιχειώδης προγραμματισμός

Καταρχήν, απαιτείται ένας στοιχειώδης προγραμματισμός: ένα καλό πρωινό, 1-2 σνακ και οπωσδήποτε δείπνο (θεωρώντας το μεσημεριανό δεδομένο).  Σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουμε το στομάχι αδειανό για μεγάλο διάστημα, γιατί μετά δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει κανείς, από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή/ και γλυκών. Με άλλα λόγια, δεν «κρατάμε τις θερμίδες» μας για το μεσημέρι ή το βράδυ: δεν θα έχουμε την ψυχραιμία να κάνουμε τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.

Lamb chop

Μια ματιά στο γιορτινό τραπέζι

Στο πασχαλινό τραπέζι, ξεκινήστε το γεύμα με σημαντική ποσότητα σαλάτας, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστούμε τεράστια ποσότητα κρέατος για να χορτάσουμε. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί (ή αντίστοιχα ρύζι, πατάτες κ.α.): θα σας βοηθήσει να χορτάσετε χωρίς να επιβαρυνθείτε υπερβολικές θερμίδες. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι τηγανητές ή ογκρατέν πατάτες και φυσικά οι πίτες!

Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας της μερίδας σας και φροντίστε να σταματήσετε εγκαίρως, πριν νιώσετε δυσάρεστα από το υπερβολικό φαγητό.

Προσοχή θέλει βέβαια και το κρασί: εκτός του ότι μπορεί βελτιώνει περαιτέρω την όρεξη άρα είναι πολύ εύκολο να μας ξεφύγει ο έλεγχος της ποσότητας που τρώμε, μας επιβαρύνει με αρκετές επιπλέον θερμίδες που συνήθως δεν υπολογίζουμε (~210 θερμίδες ανά 3 ποτηράκια).

Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε (έμμεσα) και τις επόμενες ημέρες, πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσουμε ένα ελαφρύ δείπνο. Με τον τρόπο αυτό, θα κατανείμουμε καλύτερα το φαγητό (και την όρεξη μας) μέσα στην ημέρα.

Όχι αρνί και πίτες, για τις επόμενες 3-4 μέρες

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεφορτωθούμε τα περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι. Συνήθως καταλήγουμε να τρώμε το αρνί μέχρι και 3-4 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα. Καλό είναι λοιπόν, τη Δευτέρα του Πάσχα να επικεντρωθούμε σε λαχανικά (με λίγο κρέας), φρούτα, γαλακτοκομικά και ψωμί ολικής άλεσης.

Χαρά μας είναι ο φίλος

Αυτό όμως που πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε είναι ότι πρόκειται για μια (ακόμα) μέρα γιορτής. Δεν χρειάζονται υπερβολές ή καταχρήσεις για να τη χαρούμε. Η διασκέδαση και η χαρά βρίσκεται στον απέναντί μας: φίλο, συγγενή ή γείτονα.

Βιβλιογραφία (References)

  • Chaudhri OB, Field BCT and SR Bloom, Gastrointestinal satiety signals. International Journal of Obesity 2008; 32, S28–S31; doi:10.1038/ijo.2008.235
  • Delgado-Aros S, Locke GR, and Camilleri M et al. Obesity is associated with Increased Risk of Gastrointestinal Symptoms: A Population-Based Study. The American Journal of Gastroenterology 2004; 99, 1801–1806; doi:10.1111/j.1572-0241.2004.30887.x
  • Yanovski JA, Yanovski SZ, Sovik KN, et al. A Prospective Study of Holiday Weight Gain. N Engl J Med 2000; 342:861-867
  • Roberts SB. Holiday Weight Gain: Fact or Fiction? Nutrition Reviews Dec 2000; 58 (12): 378 – 9

Μοιραστείτε το περιεχόμενο της σελίδας ...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook46Share on Google+0Share on LinkedIn2Tweet about this on Twitter

Tags: , , , , , , , , , ,