Η μαγική σαλάτα που αρέσει σε όλους!

Πέφτει η νύχτα και μαζί της έρχεται μια πελώρια λαχτάρα για κάτι νόστιμο, ιδιαίτερο, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Δεν θες να παιδευτείς, δεν έχεις όρεξη, η μέρα σου «ρούφηξε» όλη την ενέργεια.

Σύμφωνοι, πρέπει να φας κάτι πιο ελαφρύ από την «τρέλα» του delivery (πόσες φορές να παραγγείλεις στην εβδομάδα;), άλλωστε το μεσημέρι έκανες το κύριο γεύμα. Αλλά πάλι και τι να φας, να σε χορτάσει και να μη «γκρινιάζεις» ότι γουργουρίζει η κοιλίτσα;

Τι προτείνω; Μανιτάρια! Με έντονο – σαν κρέας – άρωμα, εύκολα και γρήγορα να τα προετοιμάσεις και προπάντων τόσο νόστιμα! Άσε δε, που βοηθούν στην απώλεια βάρους (1), στη διέγερση του ανοσοποιητικού (2,3) και παρέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης D (4)!

Για να χορτάσεις, θα τα βάλουμε σε μια gourmet σαλάτα, με μικρό χρόνο προετοιμασίας. Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις το dressing μέχρι και 3 ώρες πριν, για πιο γρήγορα. Πάρε λοιπόν ένα κομμάτι ψωμί για συνοδευτικό και καλή όρεξη!

Και όλα αυτά με 1,06 ευρώ ανά μερίδα!

Ζεστή σαλάτα με μανιτάρια

(6 μερίδες)

Συστατικά

100 gr μέτρια λευκά μανιτάρια

3 κ.σ. χυμό λεμόνι

2 κ.σ. μαργαρίνη χωρίς αλάτι

4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. σόγια sauce

3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

2 κ.σ. κρασί Μαρσάλα (ή άλλο γλυκό κρασί)

2κγ πελτές ντομάτας

2 σκελίδες σκόρδο

3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

½ κούπα (των 240 ml) τριμμένο τυρί (Gouda light/regato light)

2 κούπες iceberg

6 κούπες μαρούλι

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-1

Εκτέλεση

Βάλε σε ένα μεγάλο μπολ τα μανιτάρια με το χυμό λεμονιού. Προθέρμανε το φούρνο στο 150oC.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώσε τις 2 κ.σ. μαργαρίνη με 1 κ.σ. λάδι, σε μέτρια φωτιά. Όταν η μαργαρίνη ροδίσει, πρόσθεσε τα μανιτάρια και αλατοπίπερο.

Σκέπασε το τηγάνι και άφησέ τα για 3 λεπτά. Βγάλε το καπάκι και ανακάτεψε τακτικά, για άλλα 8 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και τα μανιτάρια πάρουν ένα καφέ χρώμα.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε τη σόγια sauce και ανακάτεψε για 2 ακόμα λεπτά. Μετέφερε τα μανιτάρια σε μια λαδόκολλα ψησίματος και άφησέ τα (να διατηρούνται ζεστά) στο φούρνο.

Σε ένα μπολ, βάλε το μαρούλι, το iceberg, το dressing και τα μανιτάρια. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί και χώρισε το μείγμα σε 6 πιάτα.

Σέρβιρε αμέσως με τυρί τριμμένο.

Για το dressing

Σε ένα μικρό μπολ, βάλε τις 2 κ.σ. λάδι, το βαλσάμικο, το κρασί, τον πελτέ και τις «σπασμένες» σκελίδες σκόρδου. Πρόσθεσε αλατοπίπερο και ανακάτεψέ τα.

Βάλε την τελευταία κουταλιά λάδι στο τηγάνι με τα κρεμμυδάκια. Σκέπασέ τα και άφησε τα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Θα τα προσθέσεις στη συνέχεια στο dressing.

***

Διατροφική αξία/ μερίδα

Ενέργεια: 164 Kcal

Πρωτεΐνη: 2,6 gr

Υδατάνθρακες: 8.23 gr

Λίπος: 13,36 gr

Φυτικές ίνες: 1,58 gr

βιταμίνη Α: 136,8 A-RE

Φυλλικό οξύ:  49,5 mcg

Ασβέστιο: 153,8 mg

Φώσφορος: 670 mg

Κάλιο: 300,5 mg

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης

References

  1. O’Neil CE, Nicklas TA, and VL Fulgoni. Mushroom consumption is associated with increased nutrient intakes and better diet quality in adult participants of the National Health and Nutrition Examination Survey (2001–2010). The FASEB Journal 2013; 27(1) Supplement lb350
  2. Dai X., Stanilka J.M., Rowe C.A., et al., Consumption of Lentinula edodes modulates human immune function by altering cytokine secretion of PBMC ex vivo. FASEB J. 2013; 27: 643: 15.
  3. Stanilka J.M., Rowe C.A., Creasy RA., et al., Lentinula edodes Consumption: Proliferation, Activation and Modification of Memory and Naive Innate Immune Cell Populations. FASEB J. 2013; 27 643:17.
  4. Willams J., Lu Z., and MF Holick. Mushrooms not only Produce Vitamin D2 but can also Produce Vitamin D3 and Vitamin D4. FASEB J 2013; 27: 794.6.

Μοιραστείτε το περιεχόμενο της σελίδας ...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook184Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , ,