Αυτή είναι η πιο gourmet νηστίσιμη συνταγή!

Μπορείς να βρεις πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες στα πρακτικά της νηστείας. Τι κοινό έχουν; Δεν χορταίνεις (με τίποτα) πριν φας μεγάλη ποσότητα!

Ειδικά, αν δεν έχεις μεριμνήσει, ώστε να υπάρχει στο γεύμα και μια μικρή έστω ποσότητα (φυτικής ή ζωικής ως θαλασσινά) πρωτεΐνης, το μόνο που θα καταλάβεις από το γεύμα είναι… το πόσο σύντομα θα ξαναφάς.

Πως όμως συνδυάζεις νοστιμιά και κορεσμό, όταν νηστεύεις;

Η πρότασή μου: παίρνεις το πιο χορταστικό θαλασσινό (χταποδάκι) και το συνδυάζεις με όσπρια (φάβα), που επίσης είναι δεδομένο ότι θα γεμίσουν την… κοιλίτσα!

Είναι ίσως η πιο νόστιμη, gourmet αν το θες, νηστίσιμη συνταγή.

Και όχι μόνο: θα σου δώσει σίγουρα ενέργεια, καθώς είναι πλούσια σε (μη επεξεργασμένους) υδατάνθρακες, βιταμίνη Β12 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Κι αν έχεις κάνει παραπάνω από μια εβδομάδα νηστεία, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να σε… «πιάσει το φαγητό» και να έχεις ενέργεια μέσα στην ημέρα!

Και όλα αυτά, μόνο με 4,4 ευρώ την μερίδα!

 

Φάβα με χταπόδι και καραμελωμένα κρεμμύδια

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ

Για το χταπόδι

1,5 kg χταπόδι, πλοκάμια

400 gr κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

400 gr ντομάτες, κομμένες σε όγδοα

250 ml μπαλσάμικο ξίδι

6 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

Πιπέρι σε κόκκους

Κλωνάρια δεντρολίβανου

Για τη φάβα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

150 gr κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

150 gr φάβα

400 ml νερό

αλάτι

 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα.
  2. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το ξίδι, σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το δεντρολίβανο και τους κόκκους του πιπεριού. Βάζουμε το χταπόδι, το φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  3. Ζεσταίνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα γυρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά. Αν δούμε πως η φάβα στεγνώσει ή πήξει πολύ νωρίτερα, την αραιώνουμε με (ζεστό) νερό.
  4. Μετά από 1,5-2 ώρες, η φάβα έχει μαλακώσει και μοιάζει με χυλό, οπότε την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Τοποθετούμε στο μπλέντερ ποσότητα μέχρι τη μέση του κάδου και την αλέθουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς αλέθουμε και, τέλος, αλατίζουμε αν χρειαστεί. Περνάμε τη φάβα από ψιλή σήτα και, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο, αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως.

 

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα

Ενέργεια: 661,39 kcal

Πρωτεΐνη: 49,12 gr

Υδατάνθρακες: 42,12 gr

Λίπος: 31,716 gr (εκ των οποίων 21,22 gr μονοακόρεστα και 4,55 gr κορεσμένα λιπαρά οξέα)

Χοληστερόλη: 144 mg

Βιταμίνη Α: 184,75 RE

Βιταμίνη Β12: 60 mcg

Φυλλικό οξύ: 132,5 mcg

Ασβέστιο: 205,29 mg

Φώσφορος: 671,6 mg

Κάλιο: 1574,6 mg

Νάτριο: 710,8 mg


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.

Μοιραστείτε το περιεχόμενο της σελίδας ...
Email this to someonePrint this pageShare on Facebook167Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

Tags: , , , , , , , , , , , ,