Η προτίμηση στη γλυκιά γεύση μας ακολουθεί από την πρώτη μέρα της ζωής μας: για το αισθητήριο του βρέφους το μητρικό γάλα είναι γλυκό και προσφέρει  τόσο ανακούφιση της πείνας όσο αίσθημα ευφορίας και ζεστασιάς (μέσω αύξησης παραγωγής σεροτονίνης). Αναπόφευκτα, μεγαλώνοντας, το παιδί μαθαίνει να αναζητά περισσότερο τη γλυκιά γεύση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Τι γίνεται όμως όταν αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη χρήση ζάχαρης; Κι αν το παιδί έχει το γενετικό υπόβαθρο για εκδήλωση παχυσαρκίας – και συναφών χρόνιων νοσημάτων; Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν 80 με 90% πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες μεγαλώνοντας.

Δραματικά τα ποσοστά για τη χώρα μας

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του “WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, η χώρα μας έχει την  πρωτιά μεταξύ 16 Ευρωπαϊκών χωρών. Το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της Β’ Τάξη Δημοτικού έχει βάρος άνω του φυσιολογικού και τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα από όλες τις χώρες. Το 57,2% των αγοριών και το 50,0% των κοριτσιών της Δ’ τάξης Δημοτικού, έχει βάρος άνω του φυσιολογικού.

Μην περιμένετε να ρίξει… μπόι

Δεδομένων των πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από την παχυσαρκία σε αυτές τις μικρές ηλικίες (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδης διαβήτης) δεν επιτρέπεται να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα και να θεωρούμε ότι το παιδί θα… ρίξει μπόι!

BOY-CUPCAKE

Μελέτη εξετάζει την εγκεφαλική ενεργοποίηση από τη ζάχαρη

Μια νέα μελέτη από το San Diego School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της California έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παχύσαρκων παιδιών ενεργοποιείται διαφορετικά όταν καταναλώνουν ζάχαρη (Boutelle K et al, 2014).

Οι ερευνητές σκάναραν τον εγκέφαλο 23 παιδιών, ηλικίας 8 έως 12 ετών, ενώ δοκίμαζαν 1/5 της κουταλιάς γλυκού ζαχαρόνερο. Ζητήθηκε από τα παιδιά να «γυρίσουν» το ζαχαρόνερο στο στόμα τους και να επικεντρωθούν στη γεύση του κρατώντας τα μάτια τους κλειστά. Δέκα παιδιά από τα 23 ήταν παχύσαρκα, όπως αξιολογήθηκαν από το δείκτη μάζας σώματος. Επιπλέον, όλα τα παιδιά είχαν εξεταστεί για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες: ήταν όλα δεξιόχειρα, με προτίμηση στη γλυκιά γεύση και χωρίς διάσπαση προσοχής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παχύσαρκα παιδιά είχαν πιο έντονη δραστηριότητα στην αμυγδαλή και τον νησιδιακό φλοιό, περιοχές που συμμετέχουν στην αντίληψη, το συναίσθημα, την κατανόηση, τη γεύση, το κίνητρό και την ανταμοιβή.

Ανακαλύπτουμε την αυτό-ανταμοιβή ήδη από την παιδική ηλικία

Ωστόσο, το ραβδωτό (ομάδα δομών που αποτελείται από τον κερκοφόρο πυρήνα, το κέλυφος και την μάζα που τα συνδέει κοιλιακά, τον επικλινή πυρήνα – συµµετέχει στoν προγραµµατισµό και στην εκτέλεση σύνθετων κινήσεων καθώς και σε ανώτερες γνωστικές λειτουργίες), δεν αναπτύσσεται πλήρως πριν την εφηβεία, κάτι που προσδίδει στις απεικονίσεις χαρακτήρα απόδειξης της εκδήλωσης αυτο-ανταμοιβής μέσω φαγητού, από την παιδική ηλικία.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να έχουν ήδη πολύ έντονη ψυχολογική απόκριση (αυτό)ανταμοιβής προς το φαγητό. Αντιδρούν δηλαδή πιο έντονα, σε εγκεφαλικό επίπεδο, από τα παιδιά με υγιές βάρος. Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι προδιατεθειμένα να αναζητούν τη ζάχαρη, σε όλη τους τη ζωή.

Λάβετε δράση όσο είναι καιρός!

Το αξιοσημείωτο βέβαια, είναι ότι οι διαφορές αυτές στις εγκεφαλικές αντιδράσεις εντοπίστηκαν σε ηλικίες από 8 ετών!

Κάτι που αποδεικνύει ότι για να προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία πρέπει να δράσουμε πολύ νωρίς, καθώς κάποια παιδιά μαθαίνουν τη σύνδεση ψυχολογικής κατάστασης και κατανάλωσης φαγητού πολύ νωρίτερα από τα υπόλοιπα παιδιά.

 

Βιβλιογραφία (references)

Boutelle K, Wierenga CE, Bischoff-Grethe A, Melrose AJ, Grenesko-Stevens E, Paulus MP, and WH Kaye. Increased brain response to appetitive tastes in the insula and amygdala in obese compared to healthy weight children when sated. International Journal of Obesity, 2014; DOI: 10.1038/ijo.2014.206

WHO, Regional Office for Europe. WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative: Implementation of round 1 (2007/2008) and round 2 (2009/2010). Available at: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/258781/COSI-report-round-1-and-2_final-for-web.pdf