Συστημένος από ένα παλιό μου ασθενή, ο ΠΦ ήρθε τον Ιούλιο του 2013, σε αναζήτηση της… τελευταίας του ελπίδας. Διαγνώσθηκε το 2007 με ελκώδη κολίτιδα και τα τελευταία 5 χρόνια παλεύει να μπει μάταια σε ύφεση. Πήρε τεράστιες ποσότητες κορτιζόνης, αλλά τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν εύκολα.

«Έχω αλλεπάλληλες κενώσεις, 8 με 10 φορές την ημέρα.  Έχω χάσει οποιοδήποτε ίχνος κοινωνικής ζωής, δεν μπορώ να βγω από το σπίτι. Πρέπει να σηκωθώ 2-3 ώρες νωρίτερα το πρωί, να πάω μέχρι τελικής πτώσης στην τουαλέτα, μέχρι να αποφασίσω να ξεκινήσω για τη δουλειά. Μπορεί να μην κοιμηθώ το βράδυ και να… κατασκηνώσω στην τουαλέτα», μου εξηγεί με παράπονο.

crohns_diagnosis_1200

Κάνει μια μικρή παύση και συνεχίζει «η ζωή μου έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη εφιάλτης. Ήμουν πολύ καλοφαγάς, με τις ταβέρνες, τις εκδρομές και τα ακριβά μου εστιατόρια. Τώρα δεν το διανοούμαι να φάω εκτός σπιτιού, όχι βέβαια ότι στο σπίτι μου μπορώ να φάω και κάτι. Ίσως γι’αυτό έχασα άθελα μου 15 κιλά τα τελευταία 5 χρόνια. Φοβάμαι πλέον να φάω φαγητό και να πιω νερό. Ό,τι δεν μοιάζει με τοστ, ρύζι ή μπανάνα το αποφεύγω πλέον», εμφανώς αγχωμένος.

«Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση μου επιδεινώνεται σημαντικά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Μου έχει γίνει έμμονη ιδέα το πως θα πάω διακοπές τα παιδιά μου. Γι’ αυτό και πήρα απόφαση να ζητήσω βοήθεια τέτοια εποχή», ζητώντας στην πραγματικότητα την όσο πιο άμεση βοήθειά μου.

«Μήπως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε πάνα ενηλίκων;», ρωτώ διερευνητικά, για να εισπράξω στη συνέχεια μια κατηγορηματική άρνηση (σ.σ. μόνο που δεν με έβρισε). Προσπαθώ να εξηγήσω ότι κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τη δραστηριότητα εκτός σπιτιού, αλλά ο ΠΦ παραμένει ανένδοτος. «Καλύτερα να πεθάνω πρώτα, δεν αντέχω άλλο, αυτό θα ήταν το ύστατο χτύπημα, να πρέπει να φοράω… pampers!”.

Προσπαθώντας να στοχεύσουμε στην αλλαγή της ψυχολογίας του, τον ρωτώ για το αν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιας μορφής άσκηση. «Μπορώ να ξανασχοληθώ με το tae kwon do, που έκανα παλαιότερα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσουν οι διάρροιες», μου απαντά. «Μπορεί να με βοηθήσει, θυμάμαι ότι ένιωθα πολύ δυνατός μετά τις προπονήσεις», αναφέρει.

***

Δεδομένου του ότι οι διατροφικοί χειρισμοί για τα περιστατικά αυτά είναι λίγο πολύ ασαφείς, η λύση για τον ΠΦ έμοιαζε αρκετά δύσκολη. Αφού επιφυλάχτηκα να δουλέψω την περίπτωση του πρώτα και να του στείλω οδηγίες λίγες ώρες μετά, ξεκίνησα με την πρώτη ευκαιρία να συνδυάζω ό,τι ερευνητική σύσταση θα μπορούσε να βοηθήσει ένα τέτοιο περιστατικό.

Σχεδιάζοντας ένα  διατροφικό πλάνο χαμηλού υπολείμματος (φτωχό σε φυτικές ίνες) με σταδιακή εισαγωγή χυμών λαχανικών και γαλακτομικών χαμηλών σε λακτόζη, αποκτήσαμε μια πρώτη βάση αντιμετώπισης.

diagnostic-tests-for-ibs_1200

Σε αυτά, συμπληρώσαμε ένα εξειδικευμένο προβιοτικό συμπλήρωμα (με L. Acidophilus, L. Rhamnosus, B. Lactis και L. Paracasei) για τον αποικισμό και την ενίσχυση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, μαζί με ένα σκεύασμα ω-3 λιπαρών οξέων υψηλής καθαρότητας και ένα ανοσοσυμπλήρωμα για Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους Εντέρου, για την καταπολέμηση της φλεγμονής.

«Να ξέρεις ότι τα πρώτα απτά αποτελέσματα θα τα πάρουμε σε βάθος ενός μήνα, αν και διαφορά θα δεις μετά την 15η ημέρα», τον ενημερώνω.

Ακόμα και σήμερα μνημονεύει αυτή μας την κουβέντα. Όντως, εντός των πρώτων είκοσι ημερών σταμάτησαν τα υγρά και οι πολλές διαρροϊκές κενώσεις. Τρεις μήνες μετά, σταματούν οι διάρροιες και μέχρι τα Χριστούγεννα έχει 1-2 σχηματισμένες κενώσεις την ημέρα.

“Φίλε, δεν μπορείς να διανοηθείς πως νιώθω! Πήρα πίσω τη ζωή μου, χαίρομαι τα παιδιά, την οικογένεια και τους φίλους μου, χωρίς να αγχώνομαι να βρω την πλησιέστερη τουαλέτα. Θα ξεκινήσω πάλι τα ταξίδια με τη δουλειά, το πήρα απόφαση”, μου είπε σε κάποια από τις επόμενες συνεδρίες, προφανώς ανακουφισμένος.

***

crohns-disease2a

Από και πέρα, ξεκινήσαμε να επανεισάγουμε τρόφιμα στην καθημερινή μας πρακτική που δεν θα το φανταζόταν ποτέ: από ρεβίθια και σπανακόπιτα μέχρι ψάρι (δεν το άντεχε καν την προηγούμενη πενταετία) και μελιτζάνες. Με λίγες εξαιρέσεις, ο ΠΦ τρώει σήμερα σχεδόν τα πάντα και διάγει τον τρίτο χρόνο ύφεσης.

Δεν ξέρω πραγματικά αν οι δικοί μου χειρισμοί έδωσαν τη λύση, καθώς  ταυτόχρονα συνυπήρχαν πολεμικές τέχνες (ως ανακούφιση άγχους) και φάρμακα, σίγουρα όμως βοήθησαν περισσότερο από την κορτιζόνη, τα προηγούμενα πέντε χρόνια.