Όχι, δεν πρόκειται για αναφορά στο γυναικείο ανταγωνισμό (ή ζήλια, θα πει κάποιος), αλλά μια αληθινή παρατήρηση όσον αφορά την ικανότητα διαχείρισης του σωματικού βάρους, στο πέρασμα του χρόνου.

Οι… «κατ’ επάγγελμα» σε δίαιτα

Πόσοι είναι αυτοί που ΔΕΝ έχουν «καεί» από τις αλλεπάλληλες δίαιτες; Μάλλον η μειοψηφία, χωρίς να αναφέρομαι αποκλειστικά σε γυναίκες. Ίσα ίσα, όσοι είναι σε «χρόνια δίαιτα» εκδηλώνουν πολύ τακτικά υπερβολικές εκρήξεις/αντιδράσεις στη θέα ή την οσμή του φαγητού, χάνοντας τον όποιο (γνωσιακό) έλεγχο και προσπαθώντας να υπερ-κανακέψουν εαυτόν μέσω του υπερβολικού φαγητού/γλυκού. Ειδικά σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης ή κόπωσης. Με άλλα λόγια, δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στη στιγμιαία ηδονή της αυτό-επιβράβευσης!

2women-a

Κάτι που αποτυπώνεται, με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου fMRI, στις περιοχές ανταμοιβής (reward areas) και ανώτερου γνωσιακού ελέγχου (executive control areas) του εγκεφάλου.

Κι όμως, κάποιοι συγκρατούνται πιο εύκολα!

Φρέσκια έρευνα (ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα) υποστηρίζει ότι η ικανότητα αυτοελέγχου μπορεί να εξαρτάται με την εγκεφαλική δομή του καθενός μας. Οι Chen et al, ανακοίνωσαν στο περιοδικό Cognitive Neuroscience ότι η προσπάθεια απώλειας ή ελέγχου του σωματικού βάρους μπορεί να είναι ευκολότερη σε κάποιους ανθρώπους, επειδή έχουν δομικά βελτιωμένο το μονοπάτι (λευκής ουσίας) που συνδέει τους εγκεφαλικούς πυρήνες ανταμοιβής και ανώτερου γνωσιακού ελέγχου.

«Είναι το γραφτό σου, φίλε μου»

Πήραν λοιπόν 36 άτομα σε «χρόνια δίαιτα», με μέσο σωματικό λίπος 29.6% και ζήτησαν απλά τη γνώμη του για κάποιες εικόνες, ώστε να τους αποσπάσουν την προσοχή από το αντικείμενο της έρευνας. Σε δεύτερο χρόνο, τους εμφάνισαν απεικονίσεις φαγητού και γλυκού.

Με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) και απεικόνισης τανυστής διάχυσης (DTI), ερευνητές εξέτασαν το μονοπάτι που συνδέει τους πυρήνες ανταμοιβής και ανώτερου γνωσιακού ελέγχου. Κατάφεραν λοιπόν να συσχετίσουν το ποσοστό του σωματικού λίπους με τη δομή του μονοπατιού αυτού: όσο καλύτερο ήταν δομικά, τόσο χαμηλότερο και το ποσοστό του λίπους που εμφανίζεται!

Κοινώς, το αν θα μπορείς να χαλιναγωγήσεις (εύκολα ή δύσκολα) τον εαυτό σου είναι δομικά «χαραγμένο» στο μυαλό σου!

2women-b

Έτσι εξηγείται λοιπόν…

Όσοι λοιπόν δεν έχουν δομικά τόσο ακέραιο το συγκεκριμένο εγκεφαλικό μονοπάτι, βιώνουν σημαντική δυσκολία να αντισταθούν στον πειρασμό, οπότε έχουν και μακροπρόθεσμα χειρότερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίσουμε την επίδραση γονιδιακής προδιάθεσης στην αύξηση του βάρους με τα χρόνια. Αν παίρνεις εύκολα βάρος και δεν μπορείς και να συγκρατηθείς μπροστά στον «πειρασμό», το αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές εκρηκτικό!

Κι αν δυσκολευτείς…

Και εκεί τι κάνεις; Σταυρώνεις τα χέρια και επικαλείσαι τον Κύριο ή κλαις τη μοίρα σου; Τίποτα από τα δυο: απλά πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ίσως δυσκολευτείς λίγο περισσότερο από τον διπλανό σου. Ε και, τι έγινε; Ξέρεις πολλά πράγματα που δεν απαιτούν ενέργεια, σκέψη και ενδεχομένως βοήθεια, για να τα καταφέρεις;

Σπάσε το φαύλο κύκλο της δίαιτας!

Αν ενστερνιστείς το ότι όλες οι επιλογές σου μετράνε (δεν υπάρχει free pass, free day ή συγχωροχάρτι), θα μάθεις να σε προστατεύεις, να εντάσεις όλα όσα χρειάζεσαι στη διατροφή σου ώστε να μην σε φτάνεις στα άκρα και ξεσπάς, εν τέλει θα πάρεις εσύ τον έλεγχο.

Αυτή όμως είναι μια διαδικασία που δεν αφορά στο παραμικρό τη «δίαιτα», είναι η μόνη διέξοδος από το φαύλο κύκλου της φοβικής/ενοχικής αντιμετώπισης του φαγητού. Το μόνο που σου ζητά είναι διάθεση να μάθεις, να αλλάξεις, να ξεφύγεις και να βγεις νικητής!

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης

 Journal Reference

Pin-Hao Andy Chen, Robert S. Chavez, Todd F. Heatherton. Structural integrity between executive control and reward regions of the brain predicts body fat percentage in chronic dieters. Cognitive Neuroscience, 2016; 1 DOI: 10.1080/17588928.2016.1235556