Ηλιοκαμμένος και πεινασμένος, ανεβαίνεις προς το ταβερνάκι πάνω από τη  παραλία.

Ναι, αυτό που σου έσπασε τη μύτη με τις θεσπέσιες μυρωδιές και έκανε την κοιλιά σου να διαμαρτύρεται ασταμάτητα. Είναι βλέπεις, που η θάλασσα «ανοίγει» την όρεξη.

Να κάνουμε ένα πείραμα;

Παίρνεις λοιπόν την κοπέλα/σύντροφο και κάθεσαι, περιμένοντας ανυπόμονα το φαγητό. Ποιος πιστεύεις ότι θα κάνει καλύτερες επιλογές φαγητού; Ποιος θα φάει περισσότερο; Ποιος τελικά επηρεάζει περισσότερο τον άλλο;

Tavern in Kokkari, Samos

Σίγουρα λες, ότι άνδρας θα φάει περισσότερο και ποιοτικά χειρότερα. Αν σου πω ότι δεν είναι πάντα έτσι, αλλά εξαρτάται από την παρέα; Μη βάλεις λοιπόν στοίχημα του πόσο μπορεί να φάει ο/η απέναντί σου, πριν διαβάσεις παρακάτω!

Αν στην εξίσωση προσθέσουμε περισσότερα άτομα γύρω από το τραπέζι, πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα;

Όπως τρώει ο άλλος…

Είναι δεδομένο ότι επηρεαζόμαστε σημαντικά στις διατροφικές μας επιλογές από τον εκάστε συντηδαίμονα, πόσο μάλλον από μια ολόκληρη παρέα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο McMaster έρχεται να υποδείξει ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις γυναίκες.

Μας έπιασαν οι ντροπές!

Βρέθηκε λοιπόν ότι μια γυναίκα που γευματίζει με έναν άνδρα, είναι πιο πιθανό να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές, απ’ το να γευματίσει με μια γυναίκα!

Οι ερευνητές παρατήρησαν τη διατροφική συμπεριφορά 469 θαμώνων, σε δυάδες, σε 3 μεγάλες πανεπιστημιακές λέσχες/ καφετέριες. Φάνηκε ότι οι γυναίκες που γευμάτιζαν με ανδρική συντροφιά, επέλεξαν τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες, απ’ ότι όταν έτρωγαν με μια φίλη τους.

ποιός τρώει περισσότερο σ'ενα ζευγάρι (2)

Ο άντρας δίνει την (τίμια) μάχη του

Αντίθετα, οι άνδρες δεν φαίνεται να έχουν… τέτοια προβλήματα! Η θερμιδική τους πρόσληψη δεν επηρεάστηκε από τον αριθμό των ανδρών ή γυναικών, στην παρέα. Θα φάνε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλο τους το φαΐ, ανεξάρτητα του ποιος-α είναι απέναντί τους.

Γιατί η γυναίκα μόνο;

Επειδή μας «βλέπουν»! Επειδή οι μικρότερες μερίδες φαίνονται (συνειδητά ή ασυνείδητα) πιο… θηλυκές και κατ’ επέκταση οι γυναίκες πιο ελκυστικές στα μάτια των ανδρών. Οπότε οι γυναίκες  συμμορφώνονται πολύ περισσότερο αν στην παρέα υπάρχει άνδρας (σ.σ. πόσο μάλλον αν είναι και ελκυστικός). Κάνουν καλύτερη επιλογή φαγητού, καταναλώνουν μικρότερη μερίδα και τρώνε σημαντικά πιο αργά!

Αντίθετα, με τη φίλη τους θα ξεδιπλώσουν πλήρως «το ταλέντο τους» και θα παραγγείλουν στο τέλος και 4-5 γλυκά (για 2 άτομα)…

Και αν μαζευτούμε πολλοί;

Επιπλέον, το μέγεθος της παρέας δεν ήταν σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της θερμιδικής κατανάλωσης, αν και οι γυναίκες έτειναν να τρώνε λιγότερο παρουσία ανδρών στην παρέα. Αντίθετα, όταν η παρέα αποτελούνταν από γυναίκες, αυτές έτρωγαν παραπάνω!

Happy seniors couple in love. Healthy teeth. Isolated over white background

Καλοκαίρι είναι, ταβέρνα θα πας…

Εν ολίγοις, όσο κι αν θεωρείς ότι «εγώ το καλοκαίρι χάνω βάρος», τα πολλά ταβερνάκια μπορεί να επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικά, αν ο απέναντί σου είναι «φαγανός» και δεν σταματά ποτέ στη θέα του φαγητού. Και σίγουρα, μην υποτιμήσεις ποτέ του πόσο μπορεί να φάει μια γυναίκα, παρέα με τη φίλη της!

Βιβλιογραφία (Reference)

Young ME, Mizzau M, Mai NT, Sirisegaram A, Wilson M. Food for thought. What you eat depends on your sex and eating companions. Appetite. 2009 Oct; 53(2):268-71