«Δεν αντέχω άλλο, νιώθω σαν μπαλόνι από το πρήξιμο! Νομίζω ότι θα σκάσω! Φυσιολογικό δεν είναι να έχω τόσα νεύρα;»

«Όχι, δεν είμαι έγκυος!»

Ένα από τα θέματα που απασχολούν συχνά μια γυναίκα η καθυστέρηση της τακτικής έμμηνης αιματικής ροής. Παρά το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη είναι η πιο κοινή αιτία απουσίας της έμμηνου ρύσεως (αμηνόρροια), πολλές φορές δεν είναι αυτή το αίτιο.

Είτε είναι παθολογική η αιτία είτε όχι, η «καθυστέρηση» είναι δεδομένο ότι επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας. Άλλωστε, μιλάμε για ορμόνες…

diary

Ωστόσο, πριν πανικοβληθείτε, αναρωτηθείτε πρώτα:   

  1. Θηλάζετε το μωρό σας; Οι μητέρες που θηλάζουν βιώνουν συχνά αμηνόρροια. Ωστόσο, η ωορρηξία και κατ’ επέκταση η εγκυμοσύνη είναι δυνατόν να συμβεί ακόμη και χωρίς εμμηνορρυσία.
  2. Αντιμετωπίζετε ασυνήθιστο στρες στη ζωή σας; Το συναισθηματικό στρες είναι μια πιθανή αιτία της απουσίας της εμμήνου ρύσεως. Η εξάλειψη του στρες συνήθως επαναφέρει την εμμηνόρροια.
  3. Τι φάρμακα παίρνετε; Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά (από στόματος, ενέσιμα), τα από στόματος κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, οι θυρεοειδικές ορμόνες και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να προκαλέσουν αμηνόρροια, σε μερικές γυναίκες.
  4. Θα μπορούσε να οφείλετε σε ορμονική ανισορροπία. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο κοινή μορφή ορμονικής διαταραχής, που μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια. Στο αντίθετο άκρο, το ΣΠΩ μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία (μηνορραγία).
  5. Έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή; Οι γυναίκες που υποσιτίζονται ή είναι εξαιρετικά ελλιποβαρείς, αντιμετωπίζουν συχνά αμηνόρροια. Αυτό συμβαίνει συχνά σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία ή βουλιμία.
  6. Μήπως προπονείστε υπερβολικά; Κάνετε χορό ή συμμετέχετε σε αθλήματα, πολλές φορές την εβδομάδα; Είναι γεγονός ότι η έντονη άσκηση και η υπερπροπόνηση μπορούν να προκαλέσουν διακοπή του έμμηνου κύκλου.
  7. Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί φυσιολογικά; Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από νοσήματα του θυρεοειδούς, χωρίς να έχουν διαγνωσθεί.
  8. Έχετε κάποια χρόνια ασθένεια; Εάν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια ή είστε άρρωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η έμμηνος ρύση μπορεί να καθυστερήσει προσωρινά. Μόλις η υγεία σας βελτιωθεί, η περίοδος συνήθως επιστρέφει.
  9. Αν και σπάνιος, ο όγκος της εγκεφαλικής υπόφυσης (συνήθως καλοήθης) μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή προλακτίνης, η οποία μπορεί να παρέμβει στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου σας.

Πότε να απευθυνθώ στο γιατρό;

Εάν η εμμηνορρυσία σας έχει καθυστερήσει 3 μήνες θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη, για να προσδιορισθεί η υποκείμενη νόσος. Μόνο έτσι μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία της αμηνόρροιας.

Έχω και άλλα συμπτώματα…

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε την παρουσία συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλοι, τριχόπτωση, αλλαγές όρασης και εκκρίσεις του μαστού ή παραγωγή γάλακτος, που σηματοδοτούν ανάγκη για ιατρική φροντίδα.

menstrual

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της αιτίας αμηνόρροιας, γίνεται χορήγηση προγεστίνης για 7 έως 10 ημέρες, για να δούμε θα προκληθεί αιμορραγία. Με τον τρόπο αυτό πληροφορούμαστε αν η εμμηνορρυσία σταμάτησε εξαιτίας της έλλειψης οιστρογόνων.

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς και της υπόφυσης μπορεί να καθοριστούν – μεταξύ άλλων –  με αιματολογικό έλεγχο. Οι όγκοι της υπόφυσης μπορούν να ανιχνευθούν με εξοπλισμό διαγνωστικής απεικόνισης.

Πως αντιμετωπίζεται η αμηνόρροια;

Η αντιμετώπιση της αμηνόρροιας εξαρτάται από την αιτία εκδήλωσης αυτής. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, μείωση του στρες) ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, καθώς και άλλα φάρμακα, κατά περίπτωση.

Το ζητούμενο πάντως είναι να αναζητήσετε έγκαιρα την αιτία της αμηνόρροιας, γιατί κάποιες φορές δεν είναι ούτε απλή ούτε προφανής.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων βέβαια, χρειάζεται να τροποποιηθεί η διατροφή μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επανέλθει η διατροφική μας κατάσταση και η σύσταση σώματος (σ.σ. λίπος σε σχέση με βάρος σώματος) εντός φυσιολογικών πλαισίων.

Άλλωστε, η αποκατάσταση διατροφικής ισορροπίας και σωματικής σύστασης (με τη συνέργεια της άσκησης) θεωρείται ο καλύτερος (μη φαρμακευτικός)σύμμαχός μας έναντι της ορμονικής ανισορροπίας.

Βιβλιογραφία (References)

Deligeoroglou E, Athanasopoulos N, Tsimaris P, Dimopoulos KD, Vrachnis N, Creatsas G. Evaluation and management of adolescent amenorrhea. Ann N Y Acad Sci. 2010 Sep;1205:23-32. doi: 10.1111/j.1749-6632.2010.05669.x. Review.

Gold MA, Duffy K. Extended cycling or continuous use of hormonal contraceptives for female adolescents. Curr Opin Obstet Gynecol. 2009 Oct;21(5):407-11. doi: 10.1097/GCO.0b013e32832e493e. Review.

Nardo LG, Patchava S, Laing I. Polycystic ovary syndrome: pathophysiology, molecular aspects and clinical implications. Panminerva Med. 2008 Dec;50(4):267-78. Review.