ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, έρχεται το Σαββατοκύριακο και μαζί του η ευκαιρία να δεις αγαπημένα πρόσωπα και να ξεκουραστείς λιγάκι. Έλα όμως, που εκτός από τη μαμά πρέπει να πας στη θειούλα που σε περιμένει με ένα σκασμό φαγητό (σ.σ. για να σε ευχαριστήσει, ντε).

Πώς να αρνηθείς, όταν η θεία/γιαγιά/ φίλη θα αγαλλιάσει μόνο όταν τιμήσεις με το παραπάνω το φαγητό της; Πως μπορείς να γίνεις ξαφνικά τόσο… κακός (σ.σ. μίζερος, άσπλαχνος, αχάριστος κ.ο.κ) και να αρνηθείς να τους κάνεις την χάρη;

Για πολύ κόσμο άλλωστε, το φαγητό με την παρέα ή τα οικογενειακά τραπέζια αποτελούν εφιάλτη!

«Να (της) πεις εσύ, πως δεν θες!»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτού του είδους η πίεση έχει επιπτώσεις και πέραν από το… «λογιστικό» κομμάτι (σ.σ. θερμίδες), υπάρχει έντονο συναισθηματικό κόστος, όπως δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Journal of Social and Clinical Psychology. Ειδικά, όσοι έχουν την τάση να μην φέρνουν αντιρρήσεις!

Οι καλόβολοι άνθρωποι (σ.σ. people pleasers), που προσπαθούν να ικανοποιούν τρίτους, νιώθουν έντονη πίεση για κατανάλωση φαγητού, όταν θεωρούν ότι αυτό θα βοηθήσει τον άλλο να αισθανθεί πιο άνετα!

Σχεδόν ο καθένας μας έχει βρεθεί σε μια ανάλογη κατάσταση, έχει αισθανθεί αυτή την πίεση, αλλά οι ανεκτικοί/ καλόβολοι άνθρωποι όμως φαίνεται πως είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτή.

«Εκείνοι που τρώνε για να ευχαριστήσουν τους άλλους, τείνουν να μετανιώνουν αργότερα για τις επιλογές τους, δεν αισθάνονται καλά να ενδίδουν στις κοινωνικές πιέσεις», υποστηρίζουν  στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές.

Μην κακοκαρδίσουν, ούτε καν πειραματικά…

Η μελέτη συμπεριέλαβε 101 φοιτητές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολόγησε τη συμπεριφορά τους ως προς τους άλλους, όπως π.χ. το να βάζει κανείς τις ανάγκες των άλλων πριν από τη δική του, να ανησυχεί μήπως πληγώσει τους άλλους και το αν είναι ευαίσθητος/ή στην κριτική.

Καθένας από τους συμμετέχοντες κάθεται μόνος του, στη συνέχεια, με μια γυναίκα ηθοποιό που εμφανίστηκε ως εθελοντής από τη μελέτη. Στην ηθοποιό δόθηκε ένα μπολ με καραμέλες, από το οποίο πήρε μια μικρή χούφτα (περίπου πέντε κομμάτια), πριν το προσφέρει στον εθελοντή.

Οι καλόβολοι εθελοντές πήραν όντως περισσότερα γλυκά, τόσο στο εργαστηριακό πείραμα όσο και σε μια δεύτερη μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες περιέγραψαν διατροφικές καταστάσεις της πραγματικής τους ζωής.

Γι’ αυτό, δυσκολεύονται πολύ…

Εν ολίγοις, προσπαθώντας να είναι πάντα ευχάριστοι στους άλλους, οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις κοινωνικές πιέσεις για φαγητό, άσχετα αν μετά το μετανιώνουν. Στην πραγματικότητα, δεν θα κάνουν κάτι για να «ταράξουν τα νερά», ακόμα και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Έξοδος κινδύνου

Εκεί λοιπόν, η μόνη διέξοδος είναι γίνεις ευέλικτος-η: γέμισε το πιάτο σου με πιο ελαφρά υλικά (σ.σ. σαλάτα, ρύζι), εκθείασε εξαρχής τη μαγειρική του/της και ζήτα να πάρεις (ό,τι θες να αποφύγεις) σε ένα ταπεράκι για το στο σπίτι. Κανείς δεν θα παραπονεθεί και εσύ θα έχεις κάνει τη… δουλειά σου!

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης

Reference

Exline, JJ. People-Pleasing through Eating: Sociotropy Predicts Greater Eating in Response to Perceived Social Pressure. Journal of Social and Clinical Psychology 2012; 31 (2): 169-93