Ακολουθεί το κείμενο του video :

Ήρθε η μεγάλη μέρα! Έχεις πάρει «άδεια» από τη γυναίκα, έχεις αφήσει τα παιδιά με την πεθερά (ok, έχεις μαζί τον πεθερό, αλλά αυτός καταλαβαίνει) και παίρνεις τηλέφωνο τα φιλαράκια για να μαζευτείτε το βράδυ σπίτι, για το ματσάκι.

match

Ιεροτελεστία

Ρίχνεις κλεφτά όλη την ημέρα ματιές στα αθλητικά site, να δεις ποιος θα παίξει, αν… κουτσάθηκε ο παιχταράς του αντιπάλου, ποιος σφυρίζει το ματς κτλ.

Βάζεις ένα κιβώτιο μπύρες στο ψυγείο (χωρίς το τελάρο, είπαμε) και ψάχνεις τα μενού των ντελιβεράδικων, έτσι για να είναι πρόχειρα.

Μαζεύεις τα γούρια (κασκόλ, φανέλα, κομπολόι κ.α.) γύρω σου, μη πάθουμε και καμιά ζημιά…

Λάθος, λάθος, λάθος

«Αγάπη μου, θέλεις να σας φτιάξω κάτι για να τσιμπήσετε το βράδυ;» ρωτά η νοικοκυρά με γνήσιο ενδιαφέρον.

«Όχι μωρέ, θα παραγγείλουμε καμιά πίτσα ή κάνα σουβλάκι, μην παιδεύεσαι» απαντάς με στοργή. Λάθος πρώτο!

«Να φτιάξω τουλάχιστον μια σαλάτα, μη φάτε έτσι;», συνεχίζει, αλλά μιλώντας εκ μέρους της αντρικής φυλής, γνέφεις αρνητικά (με απελπισία). Λάθος δεύτερο!

«Κατεβαίνω να πάρω και κανά γλυκάκι, μη τους αφήσουμε τους ανθρώπους έτσι», ανακοινώνεις, παίρνοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο χέρι. Λάθος τρίτο!

Παγίδες

Μια τέτοια (ιερή) μέρα, είναι προφανές ότι το λιγότερο που ψάχνουμε είναι να κρατήσουμε τα προσχήματα. Στην πράξη όμως, το εγχείρημα του αγώνα στην τηλεόραση, αγκαλιά με τα σουβλάκια, κρύβει πολλαπλές παγίδες.

Καταρχήν, η παράλληλη θέαση τηλεόρασης την ώρα του γεύματος μας αναγκάζει να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, με έμφαση στις ανθυγιεινές επιλογές (1). Η απουσία σαλάτας επιδεινώνει σημαντικά τα πράγματα

Αν συνυπολογίσουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες αναζητούμε τρόφιμα όσο πιο αλμυρά, λιπαρά ή γλυκά γίνεται, είναι απίθανο να σταματήσουμε έγκαιρα το φαγητό ή να μη ζητάμε γλυκά μετά το πέρας του γεύματος (2).

Ας προσθέσουμε στην εξίσωση ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του αγώνα αναδύει τον κακό μας εαυτό! Θα φάμε, θα πιούμε και θα τσακωθούμε (έλα τώρα, ξέρω ότι υποστηρίζεις τους άλλους) σαν να μην υπάρχει αύριο, όπως φανερώνει πρόσφατη μελέτη σε Γάλλους ποδοσφαιρικούς οπαδούς (3).

Επιβίωση

«Ωραία λοιπόν, τι πρέπει να κάνω;» θα ρωτήσει κάποιος. Στην πραγματικότητα, απλά προνοούμε για να φροντίσουμε τους φίλους μας.

Μαγειρεύουμε εμείς την πίτσα, το burger ή τα ζυμαρικά και τα σερβίρουμε στο τραπέζι, όχι στο… πιάτο για τα πόδια!

Σερβίρουμε το φαγητό με μια ή δυο μεγάλες σαλάτες, ώστε να μην φάμε μέχρι σκασμού μόνο το κυρίως πιάτο.

Καλό θα ήταν επίσης, να έχουμε φάει το μεσημέρι και όχι να περιμένουμε – λυσσασμένοι στην πείνα – το βράδυ να έρθουν οι καλεσμένοι.

Και το κυριότερο, τρώμε πριν τον αγώνα ή στο ημίχρονο. Κρατήστε τις μπύρες για συντροφιά στο ματς, όχι όμως και το κουτί με την pizza. Όσο και να φάτε δεν θα μπορείτε να σταματήσετε (έγκαιρα).

Εν ολίγοις, για να επιβιώσουμε από τέτοιες βραδιές (άντε και νικάμε, άμα χάσουμε όμως;) χρειάζεται πλάνο και ψυχραιμία. Δεν πρέπει να είναι η μπάλα πάντα μια αφορμή για (πρόχειρο) φαγητό, αλλά ένας τρόπος να δούμε τους φίλους μας και να ξεχαστούμε από την καθημερινότητα.

References

  1. Sisson SB, Shay CM, Broyles ST, Leyva M. Television-viewing time and dietary quality among U.S. children and adults. Am J Prev Med. 2012 Aug;43(2):196-200. doi: 10.1016/j.amepre.2012.04.016.
  2. Reine C. van der Wal and Lotte F. van Dillen. Leaving a Flat Taste in Your Mouth Task Load Reduces Taste Perception. Psychological Science July 2013; vol. 24, no. 7: 1277-1284
  3. Yann Cornil, Pierre Chandon. From Fan to Fat? Vicarious Losing Increases Unhealthy Eating, but Self-Affirmation Is an Effective Remedy. Psychological Science August 7, 2013 vol. 24 no. 10 1936-1946, doi: 10.1177/0956797613481232