1. Καθοδήγηση διατροφικής συμπεριφοράς (nutritional behavior coaching).

Όπως η απάντηση στα προβλήματα της καθημερινότητας δεν μπορεί να είναι το φαγητό, έτσι και η λύση στα θέματά μας, με το… πιάτο και τη ζυγαριά, δεν μπορεί να είναι η άνευ όρων παράδοση στο δίλημμα στέρηση ή πείνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μπει κάποιος στη θέση μας και να καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα.

Παράλληλα, εκπαιδευόμαστε ώστε να αποκτήσουμε καινούριες δεξιότητες και αντιδράσεις, χωρίς να κάνουμε υπομονή και να σφίξουμε τα δόντια για ακόμα μια φορά. Είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα μας, χωρίς να στερούμαστε φαγητό, να πεινάμε και πολύ περισσότερο χωρίς να ανεβοκατεβαίνει ο δείκτης της ζυγαριάς.

Και αυτή είναι η πραγματική πρόκληση, να βρούμε τη μέση οδό – μεταξύ θέλω και πρέπει – ώστε να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα ένα καλύτερο βάρος. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο εύκολα είναι τα πράγματα, σε αντίθεση με την υπομονή που κάνατε όλα τα προηγούμενα χρόνια!

  1. Υποστήριξη κλινικών περιστατικών (clinical nutrition support).

Ο εγκέφαλος, η καρδιά, το πεπτικό μας σύστημα, τα νεφρά και οι αδένες, όλα χρειάζονται τα απαραίτητα συστατικά (για ενέργεια και δομική συνέχεια) για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πόσο μάλλον όταν κάτι από αυτά χαλάσει. Οι κανόνες του παιχνιδιού διαφοροποιούνται πλήρως!

Και εκεί έχει πολύ μεγάλη σημασία να μας δείξει κάποιος το σωστό δρόμο. Αρρώστησα δεν σημαίνει νηστεύω! Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αρκούν μόνο τα φάρμακα για να μπει σε ύφεση ένα χρόνιο νόσημα, απαιτείται επιπρόσθετα και ένα πολύ συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο.

Αν επίσης αναλογιστείτε ότι η καλή θρεπτική κατάσταση είναι προϋπόθεση για την επαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούμε να συμπεράνουμε την αναγκαιότητα της εξατομικευμένης καθοδήγησης.

  1. Γυμναστήριο, αθλητική διατροφή και πρωταθλητισμός (sports nutrition for championship).

Υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι για τις πρακτικές που θα φέρουν άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αλήθεια όμως συνοψίζεται σε ένα παλιό σοφό ρητό: «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει».

Πρέπει να το φαγητό να εξυπηρετήσει στοχευμένα και επιστημονικά την άσκηση, όχι το αντίθετο, για να ανεβούμε προπονητικό επίπεδο. Δεν αρκεί μόνο η σκληρή προπόνηση, δημιουργεί προβλήματα η δίαιτα (στην απόδοση) και παράλληλα γινόμαστε επιρρεπείς σε (σοβαρούς) τραυματισμούς.

Από την απλή προπόνηση στο γυμναστήριο μέχρι την προετοιμασία για συνεχόμενους αγώνες και τουρνουά, η αθλητιατρική μου προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην πραγματική μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, χωρίς την πείνα και τις στερήσεις που είναι διάσημη η «αθλητική δίαιτα».

  1. Υποστήριξη περιγεννητικής περιόδου, εγκυμοσύνης και θηλασμού (nutritional management of perinatal period, pregnancy, and lactation).

Από το «προσπαθούμε να κάνουμε παιδί» μέχρι το «ανησυχώ μήπως δεν έχω αρκετό γάλα», η επιστήμη δίπλα στη μέλλουσα και νέα μαμά.

Μακριά από μύθους και στερητικές δίαιτες, το φαγητό εξ-υπηρετεί το θαύμα δημιουργίας μιας νέας ζωής. Ξέρετε αλήθεια ότι φυλλικό οξύ πρέπει να παίρνει η γυναίκα όταν προσπαθεί να συλλάβει, μετά δεν έχει τόσο όφελος; Ότι το βάρος της μητέρας τη στιγμή της σύλληψης μπορεί να καθορίσει την πορεία της κύησης; Ότι ο θηλασμός μπορεί να γίνει το πιο εντατικό… γυμναστήριο για τη νέα μαμά;

Προκειμένου να φέρετε επιτυχημένα σε πέρας την «αποστολή» σας, απαιτείται εξειδικευμένη καθοδήγηση με απόλυτη γνώση και συναίσθηση των (πιθανών) προβλημάτων.

Άλλωστε, πλήθος ερευνητικών δεδομένων υποστηρίζουν πλέον ότι η διατροφική εκπαίδευση και καθοδήγηση εξασφαλίζει ομαλότερη και ασφαλέστερη κύηση, επιτυχέστερη διαδικασία θηλασμού και καλύτερη επαναφορά της σύστασης σώματος της μητέρας (βάρους και λίπους) μετά τον τοκετό.

  1. Οικογενειακή διατροφική θεραπεία (Family based Obesity Management Project, FOMP).

Πώς να εξηγήσεις στο παιδί ότι ο μπαμπάς κάνει λάθος όταν τρώει μια πίτσα μόνος του μπροστά στην τηλεόραση, κάνοντας… sprint με το στόμα; Πώς να του πεις ότι δεν τρώμε γλυκά για πλάκα ή επειδή χτυπήσαμε ή στεναχωρηθήκαμε; Πώς να του δείξεις ότι είναι κακό που η μαμά του τρώει κρυφά πολύ φαγητό, ενώ κατά τ’ άλλα «προσέχει»; Είναι απίστευτα δύσκολα να ξεφύγεις από ένα αντίστοιχο – μη υγιές – περιβάλλον.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρέπει να αλλάξει όλη η οικογένεια. Πρέπει να σχεδιαστεί ένα πλάνο δράσης που θα αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας, με κεντρικό ρόλο στο άτομο που συνήθως μαγειρεύει το κυρίως γεύμα της ημέρας.

Το επικεντρωμένο στην οικογένεια μοντέλο αντιμετώπισης παχυσαρκίας (Family based Obesity Management Project, FOMP) συνεκτιμά αφενός τα προβλήματα με το φαγητό του κάθε μέλους της οικογένειας εξατομικευμένα, αφετέρου την τελική τους συνισταμένη.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση του προβληματικού μοτίβου βασίζεται στην κληρονομική τάση, τις διατροφικές συνήθειες, την παρουσία (ή μη) άσκησης και τη λειτουργία της οικογένειας.

Η εκπαίδευση της οικογένειας ξεκινά από την προετοιμασία του φαγητού. Σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε πιο ισορροπημένα σνακ/γεύματα για τον καθένα, με κοινή συνισταμένη το κυρίως γεύμα.

Σημαντικό κομμάτι ωστόσο, είναι η κινητοποίηση και η ευαισθητοποίηση του κάθε μέλους της οικογένειας στη διαδικασία. Καθένας έχει διαφορετικές βλέψεις και επιδιώξεις, ο οικογενειακός αυτός προγραμματισμός δεν θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά.

  1. Θεραπεία ζεύγους (Couples nutritional intervention).

Ανησυχείτε για το έτερο ήμισυ; Δεν ακούει κουβέντα, φίλους και ιατρούς, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα; Μην προσπαθείτε να τον/την πείσετε, πρέπει εσείς να δείξετε το δρόμο!

Έρευνες υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξετε και τις δικές σας πρακτικές μέσα στο σπίτι, για να βοηθήσετε την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, μαθαίνουμε στα ζευγάρια να συνυπάρχουν τρώγοντας πιο ισορροπημένα, χωρίς όμως ο ένας να καταπιέζει τον άλλο. Ούτε όμως και να βάζει ο ένας τον άλλο μονίμως σε «πειρασμό». Άλλωστε, ο συνοδοιπόρος μας στη διαδικασία (diet buddy) μπορεί να εγγυηθεί μακροπρόθεσμη αλλαγή και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

Από τα ψώνια, το μαγείρεμα, την αποθήκευση φαγητού και τις εξόδους σε εστιατόρια, τα ζευγάρια μαθαίνουν να λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον του σπιτιού, της «τσέπης» και της υγείας τους.

  1. Παιδιατρική διατροφή (pediatric nutrition).

Τι σημαίνει ευθύνη όταν μεγαλώνουμε ένα παιδί; Να του παρέχουμε αγάπη και θαλπωρή, ρούχα και στέγη; Δεν πρέπει όμως να κάνουμε και το καλύτερο δυνατό για την υγεία του;

Ξέρετε ότι σχεδόν όλοι οι γονείς αδυνατούν να αντιληφθούν αν το παιδί τους έχει πρόβλημα βάρους; Δεν έχουμε ευθύνη για τα τρόφιμα που κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι;

Δεδομένης της διάστασης της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, η ανάγκη παρέμβασης είναι επιτακτική. Σε καμιά περίπτωση όμως, η βοήθειά μας δεν θα πρέπει να είναι μια «δίαιτα».

Τα παιδιά έχουν άλλους κανόνες, ανάγκες και κλινικούς στόχους. Η αλλαγή πρέπει να συμβεί μέσα από την εκπαίδευση και το παιχνίδι, όχι με την πίεση και το φόβο της ζυγαριάς. Ειδικά τα παιδιά, έχουν τη δυνατότητα (και το χρόνο) να αναστρέψουν την πρόβλεψη (νοσηρής παχυσαρκίας και συνοδών προβλημάτων υγείας).

Ομοίως, προβλήματα όρεξης και ανάπτυξης, αλλά και χρόνια κλινικά προβλήματα αντιμετωπίζονται ευκολότερα με το εκπαιδευτικό παιχνίδι! Χωρίς πίεση και περιορισμό των παιδιών.