«Έλα μωρέ, αφού δεν ακολούθησα τις οδηγίες, ασ’ το, θα πάω μια και καλή στο επόμενο session (συνεδρία), να έχω εξισορροπήσει μέχρι τότε λίγο τις ατασθαλίες μου…»

Όχι μόνος σου!

Σου ακούγεται γνώριμο; Κι όμως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς στη διάρκεια της θεραπείας. Ποτέ και κανένας δεν κατάφερε να αντιστρέψει μόνος του την αρνητική πορεία. Γι’ αυτό, έστω και ασυνείδητα αναζητά βοήθεια.

Νομοτελειακά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, θα επιδεινώσει την ψυχολογία του (downward spiral) με αποτέλεσμα να αντιδράσει σπασμωδικά: είτε να ξεσπάσει στο φαγητό, είτε σταδιακά με κάποια πρόφαση να διακόψει τη θεραπεία (1).

catndogs_1200

Λύσεις, όχι επικρίσεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσει κάποιος για τη διαδικασία, που ακολουθούμε, είναι ότι συνιστά μια βαθιά αναζήτηση λύσεων και όχι επικρίσεων. Η δουλειά μου είναι να καθοδηγώ στο αποτέλεσμα, όχι να ασκώ κριτική.

Και για αυτό, ζητάω ή καλύτερα απαιτώ (σεβόμενος τα χρήματα που πληρώνουν, για να έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα) από τους θεραπευμένους μου να φέρνουν μαζί τους τα προβλήματά τους, όχι τις δικαιολογίες ή την εμμονή απώλειας βάρους για να με εντυπωσιάσουν.

«Πρέπει να κάνουμε ανακαίνιση στο σπίτι, όχι να βάψουμε τα κάγκελα της εξώπορτας», συνηθίζω να εξηγώ. Πράγμα που σημαίνει ότι και ο θεραπευόμενος  πρέπει να είναι έτοιμος να δουλέψει για να λύσει – στο βαθμό του εφικτού – τα αντίστοιχα θέματα. Πρέπει να το θέλει ουσιαστικά.

Συμβόλαιο: «γιατρέ μου που υπογράφω;»

Η έναρξη μιας θεραπευτικής ακολουθίας συνεδριών αποτελεί εξαρχής μια συμφωνία θεραπευτή – θεραπευομένου, την οποία οφείλουν να τηρήσουν αμφότεροι. Ο καθένας από τους δυο, πρέπει να δώσει στον άλλο χρόνο, υπομονή και εμπιστοσύνη για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα η προσπάθεια.

Δεν μιλάμε εδώ για δίαιτα, αλλά για μια προπόνηση ζωής, με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τον άμεσο ενδιαφερόμενο, αλλά και για τους γύρω του (2).

Όλα ξεκινάνε από το κίνητρο: ψάχνοντας το γιατί…

Ούτως η άλλως, η αναβλητικότητα συνιστά από μόνη της πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος, που καταδεικνύει και την αδυναμία διαχείρισης ή ανεύρεσης κινήτρων (3).

Παραδόξως λοιπόν, φαίνεται ότι για αρκετούς η υγεία τους δεν είναι τόσο σπουδαίο αντίβαρο, μπροστά στην ηδονή ενός στερημένου ουρανίσκου. Αλλιώς  δεν θα ωθούσαν τα πράγματα στο απροχώρητο.

Οπότε η λύση είναι αλλού: στην αυταρέσκεια (σ.σ. έμφυτη στη γυναίκα), στη φροντίδα του συντρόφου, στη υγεία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Ίσως, πάλι στη διαπίστωση ότι όσο μεγαλώνουμε, μας «παίρνει» να κάνουμε λιγότερες υπερβολές.

1

Ο προγραμματισμός… μας πάει «ταμείο»!

Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι δεσμεύονται εξαρχής (4,5), συνήθως με τη μορφή προκαταβολής για μια σειρά συνεδριών, έχουν καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Επειδή ακριβώς έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό προσαρμογής και συμμόρφωσης, κάνουν πιο εύκολα σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, λαμβάνοντας αμεσότερα όλη τη βοήθεια που τους παρέχεται.

Και ακούστε ένα μυστικό: το κόστος της θεραπείας το αποφασίζετε εσείς! Είναι στο χέρι σας μια σύντομη, ακούραστη και αποδοτική θεραπεία σε πολύ χαμηλό συνολικό κόστος (σ.σ. εκτός αυτού, στον ιστότοπό μου, υπάρχουν και εκπτωτικά πακέτα συνεδριών ώστε να εξοικονομείτε ακόμη περισσότερο).

Αν λοιπόν αναζητάτε αμεσότερα αποτέλεσμα, χωρίς υπέρογκες χρεώσεις, αναλογιστείτε πρώτα ότι είναι πάνω απ’ όλα στο χέρι σας. Συγκεντρωθείτε στην εκμάθηση νέων τεχνικών (σ.σ. χωρίς το άγχος της ζυγαριάς – αυτό θα πρέπει να βαραίνει το θεραπευτή όχι εσάς) και λάβετε την πολυπόθητη ανταμοιβή σας πολύ πιο σύντομα.

Βιβλιογραφία (References)

  1. Pyszczynski T, and J Greenberg. Consequences of Self-Regulatory Perseveration: The Depressive Spiral. In Hanging On and Letting Go (Springer Publ.) 1992; Chapter 6: 77-93
  2. Curioni CC, and PM Lourenço. Long-term weight loss after diet and exercise: a systematic review. International Journal of Obesity 2005; 29: 1168–74
  3. Dann M. Approach and Avoidance Personal Goals and Procrastination: A Project Analytic Perspective; a thesis submitted to the Faculty of Graduate Studies and Research in partial fulfillment of the requirements for the degree. Carleton University: Department of Psychology. January 6, 2010
  4. Hollenbeck JR and HJ Klein. Goal commitment and the goal-setting process: Problems, prospects, and proposals for future research. Journal of Applied Psychology 1987; 72(2): 212-20
  5. Locke EA, Latham GP, and M Erez. The Determinants of Goal Commitment. Acad Manage Rev 1988; 13(1): 23-39