Σε αγχώνουν τα καλοκαιρινά ρούχα; Πιο στενά, διαγράφουν πιο έντονα τη σιλουέτα και σε κάποιες περιπτώσεις τονίζουν δυστυχώς τις ατέλειες.

Είσαι και εσύ από αυτές που κάθε τέτοια εποχή, που όταν ανεβάζουν τα χειμερινά και κατεβάζουν τα καλοκαιρινά ρούχα στις ντουλάπες, ανακαλύπτεις πάλι ότι δεν έχεις ρούχα να φορέσεις;

«Πάλι ο χειμώνας έκανε το θαύμα του», θα σκεφτείς και κάπου εκεί το παίρνεις απόφαση. «Τα κεφάλια μέσα τώρα, με κάθε κόστος πρέπει να χάσω βάρος, δεν μπορώ να με βλέπω έτσι. Δεν είμαι εγώ αυτή στον καθρέπτη, δεν γίνεται να βγω στην παραλία έτσι»…

Για ποιόν όμως προσπαθείς να βελτιώσεις το σώμα και την εικόνα σου; Για εσένα, τον/την σύντροφό σου ή για να προφυλάξεις την υγεία σου; Ό,τι κι αν σκέφτηκες, μη βιαστείς να απαντήσεις. Τα κίνητρα που σε υποκινούν να αναλάβεις δράση, δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα.

Αυτό που θέλουν οι… άντρες

Αποτελέσματα από 3 ανεξάρτητες έρευνες υποστηρίζουν η εικόνα σώματος της γυναίκας είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την προσωπική της αντίληψη, για το τι θέλουν οι άντρες. Το πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τις αντρικές προτιμήσεις επίσης φαίνεται πως επηρεάζει την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, ανεξάρτητα από το πραγματικό σχήμα και βάρος.

Τι εσύ θεωρείς ελκυστικό, ανεξάρτητα από τη γνώμη των ανδρών…

Σε πρόσφατη εργασία έγινε προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσο η εικόνα σώματος μπορεί να επηρεαστεί από την επίδειξη φωτογραφιών από παχύτερες γυναίκες, που είχαν κριθεί ως ελκυστικές από άνδρες. Στις τρεις δοκιμασίες της μελέτης, που έλαβαν χώρα στο πανεπιστήμιο της Florida (1), συμμετείχαν συνολικά 448 γυναίκες. Όλες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχεδιασμένο να μετρά την ικανοποίηση για το βάρος που είχαν οι συμμετέχουσες. Σε κάθε δοκιμασία υπήρχε μια ή περισσότερες ομάδες ελέγχου.

Και στις 3 μελέτες, οι συμμετέχουσες είδαν εικόνες από γυναικεία μοντέλα με σώματα μεγαλύτερα από το «ιδανικό – πολύ λεπτό», να φορούν διάφορα ρούχα, από καθημερινά έως μαγιό. Σε όλες τις φωτογραφίες έλειπε το κεφάλι του μοντέλου, ώστε να μην επηρεάζεται η συμμετέχουσα από την ελκυστικότητα του προσώπου.

Στην πρώτη δοκιμασία οι εθελόντριες είδαν φωτογραφίες μεγαλόσωμων μοντέλων, χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αυτές κρίθηκαν ελκυστικές από τους άνδρες. Στη δεύτερη είδαν φωτογραφίες πολύ αδύνατων γυναικών και τους ανακοινώθηκε ότι αυτές προτιμούν οι άνδρες, ενώ στην τρίτη δοκιμασία όταν είδαν φωτογραφίες από μεγαλόσωμες αλλά και πολύ αδύνατες γυναίκες, οι εθελόντριες ανέφεραν πως πιστεύουν ότι οι μεγαλόσωμες γυναίκες ήταν πιο ελκυστικές!

Τα αποτελέσματα έδειξαν λοιπόν ότι η εικόνα για το βάρος τους βελτιώθηκε μετά από αυτήν την νοητική άσκηση.

Για πόσο όμως κρατά το όφελος;

Σε όλες τις μελέτες, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση για το βάρος τους μετά τις εικόνες των – ελκυστικών για τους άνδρες – μεγαλόσωμων μοντέλων.

«Κατά μέσο όρο, οι ετεροσεξουαλικές γυναίκες πιστεύουν ότι οι ετεροσεξουαλικοί άνδρες προτιμούν τις πολύ αδύνατες γυναίκες, οπότε αν μεταβληθεί αυτή η αντίληψη στο μυαλό της γυναίκας, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα που έχει για το σώμα της», αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Florida (1).

Παρ’ όλα αυτά, το ζητούμενο είναι το κατά πόσο διαρκεί αυτή η θετική επίδραση της νοητικής χειραγώγησης, δεδομένης της υπερβολικής έκθεσης των γυναικών στην εντελώς αντίθετη προτροπή από τα μέσα ενημέρωσης.

Εικόνα σώματος και υγεία

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά εξάλλου, ότι οι γυναίκες που είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά, να ασκούνται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (2,3). Τείνουν επίσης να αποφεύγουν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική δίαιτα και οι διατροφικές διαταραχές, ενώ υποφέρουν λιγότερο από σημεία κατάθλιψης (2).

Αντίθετα, σε όσες ζητήθηκε να δουν τηλεόραση και να διαβάσουν περισσότερα περιοδικά μόδας, ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με το βάρος τους και είχαν κακή εικόνα για το σώμα τους (2,3).

Ό,τι εσύ μπορείς…

Οπότε, μη σκας αν ο καθρέπτης ή τα πιο στενά ρούχα σου δείχνουν τις ατέλειες σου. Δεν αξίζει να πιέζεις και τελικά να κάνεις κακό στον εαυτό σου, για κάτι που μπορεί εν τέλει να είναι ανώφελο. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι το βάρος (και το σχήμα σώματος) εκείνο που μπορείς πιο εύκολα να σταθεροποιήσεις, όχι να κυνηγάς χίμαιρες (πολύ μικρότερο βάρος και σχήμα σώματος), μήπως και τα καταφέρεις έστω και λίγο. Και πίστεψέ με, αυτό το «με κάθε κόστος» είναι η πηγή όλων των προβλημάτων…


 Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.

References

  1. Meltzer AL, and JK McNulty. Telling Women that Men Desire Women With Bodies Larger Than the Thin-Ideal Improves Women’s Body Satisfaction. Social Psychological and Personality Science, 2014; DOI: 10.1177/1948550614561126
  2. Harriger JA, and JK Thompson. Psychological consequences of obesity: weight bias and body image in overweight and obese youth. Int Rev Psychiatry. 2012 Jun;24(3):247-53.
  3. Derenne JL, and  EV Beresin.Body image, media, and eating disorders. Acad Psychiatry. 2006 May-Jun;30(3):257-61