Όταν το συναίσθημα ξεπερνά τη… χαρά των Χριστουγέννων!

Όπως και να ’χει, μια ακόμα (δύσκολη) χρονιά οδεύει προς το τέλος της. Με το άγχος, την κόπωση και τη λαχτάρα για ξεκούραση να μας κάνουν να μετράμε αντίστροφα – σαν παιδιά – τις ημέρες για τα Χριστούγεννα.

Όλα τριγύρω φωτεινά…

Είναι ωστόσο για όλους η πιο όμορφη περίοδος του έτους; Δυστυχώς όχι, καθώς πολλοί ακροβατούν ανάμεσα στο άγχος, την απογοήτευση, τη λύπη και τη μοναξιά. Παρόλο που όλα γύρω, μοιάζουν φωτεινά και χαρούμενα…

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, είναι επόμενο να αναζητήσει κάποιος την εκτόνωση και την ανακούφιση, μεταξύ άλλων στο φαγητό και στα γλυκά.

Σαν όνειρο παιδικό…

Έχει προταθεί μάλιστα ότι το φαγητό, αυτού του είδους (σ.σ. comfort food), είναι αφενός πλούσιο σε ζάχαρη ή/και υδατάνθρακες, αφετέρου τείνει να σχετίζεται με την παιδική μας ηλικία και το σπιτικό φαγητό της μαμάς/γιαγιάς. Όντως, συνήθως αφορά απλό ή παραδοσιακά μαγειρεμένο φαγητό/ γλυκό, που φέρει νοσταλγία ή κάποια συναισθηματική αξία – υπενθυμίζοντας ίσως το σπίτι, την οικογένεια ή/ και τους παλιούς μας φίλους. Κι αλλοίμονο, τέτοια παιδικά/ παραδοσιακά εδέσματα θα περάσουν ακατάπαυστα από μπροστά μας, αυτήν την περίοδο!

Με άλλα λόγια, είναι τόσο απλό να παρασυρθεί κάποιος σε υπερβολές, ψάχνοντας να ξεφύγει (για λίγο) από τη συνεχή πίεση τις καθημερινότητάς του…

Πως να συγκρατηθούμε, παρόλο που δεν πεινάμε;

Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι το φαγητό προς ανακούφιση, ειδικά σε τέτοιες μέρες, δεν αφορά την τακτική βιολογική αναζήτηση τροφής, κοινώς δεν σχετίζεται με πείνα. Τα κίνητρά μας, σε ανάλογες περιπτώσεις είναι καθαρά συναισθηματικά και, ως συνέπεια, δεν υπακούν ακριβώς στη… λογική. Για το λόγο αυτό, προτείνω 4 απλές τεχνικές για να «κατευνάσετε τα πνεύματα»:

  1. Επικεντρωθείτε στην παρέα και όχι στο τι θα φάτε για να κάνετε παρέα. Αντ’ αυτού μια ζεστή κούπα τσάι μπορεί να βοηθήσει: καθώς η ζέστη και η οσμή μπορεί να μας χαλαρώσει, να μας ενυδατώσει και να υπενθυμίσει ότι χρειάζεται απλά να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
  2. Ένα ωραίο, υγιεινό γεύμα/snack πριν το κάλεσμα, θα βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολή με γλυκά και λιχουδιές, ενώ παράλληλα θα δώσει την αίσθηση του ελέγχου. Μια καλή ιδέα θα ήταν να κρατήσετε ένα ημερολόγιο κατανάλωσης φαγητού μέχρι τις 6-7 του Γενάρη. Θα βοηθήσει να εντοπίσετε τις υπερβολές και να περιορίσετε τις αντιδράσεις την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με φαγητό ή γλυκό.
  3. Καθυστερήστε και αναβάλλετε την κατανάλωση φαγητού/γλυκού. Σε λίγο, σκεφτείτε, θα είναι (λίγο) πιο διαχειρίσιμα τα πράγματα, θα μειωθεί η ένταση που ζητάμε φαγητό ή γλυκό, εφ’ όσον πάντα δεν πεινάμε. Άλλωστε για συναίσθημα μιλάμε, φθίνει σταδιακά με το χρόνο…
  4. Σίγουρα πάλι, μην διατηρείτε φαγητό ή γλυκό, που μπορεί να πυροδοτήσει υπερφαγία, στο σπίτι. Κι αν είστε καλεσμένοι, μην τριγυρνάτε γύρω από τον μπουφέ, κρατήστε… αποστάσεις όσο είναι δυνατόν. Κατ’ αναλογία, μην φέρνετε κι εσείς γλυκά στο σπίτι, αν είναι να στοκάρετε κάτι, ας είναι φρούτα (ειδικά αποξηραμένα) και ξηροί καρποί.

Η φροντίδα και ο οδηγός

Δεδομένου του ότι παρασυρόμαστε όχι μόνο από κακή διάθεση, αλλά και από την ίδια την παρέα (σ.σ. όταν και η ανάγκη για εκτόνωση μπλέκεται με τη χαρά), το να προλάβουμε τις… εκρήξεις μας είναι ζωτικής σημασίας.

Άλλωστε, κάθε φορά που ενδίδουμε, «πέφτουμε» στα μάτια μας και χάνουμε ολοένα και περισσότερο την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη είναι να φροντίσουμε (εμάς και τους γύρω μας), όχι να μετανιώνουμε ή να απολογούμαστε… Ας είναι η αγάπη των ημερών, οδηγός μας!

 

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.


References

  • Dubé L, LeBel J, Lu J.  Affect asymmetry and comfort food consumption. Physiol. Behav. 2005; 86: 559–567.
  • Hall, C., 2006. Tea soothes a troubled mind, say scientists. The Telegraph, October 9th; available at: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/3343868/Tea-soothes-a-troubledmind-say-scientists.html
  • Locher JL, Yoels WC, Maurer D, Van Ells J. Comfort foods: an exploratory journey into the social and emotional significance of food. Food Foodways 2005; 13: 273–297.
  • Wagner HS, Ahlstrom B, Redden, JP, Vickers Z, Mann T.  The myth of comfort food. Health Psychol 2014; 33: 1552–1557.
  • Wansink B, Cheney M, Chan N. Exploring comfort food preferences across age and gender. Physiol. Behav. 2003; 79: 739–747.