Για πολύ κόσμο, τα Χριστούγεννα και η περίοδος αυτή των εορτών είναι ένα χαρούμενο διάστημα, σμίγοντας με  την οικογένεια και τους αγαπημένους μας φίλους.

Δεν είναι για όλους… Χριστούγεννα

Για κάποιους όμως, οι τελευταίες μέρες του χρόνου μπορεί να είναι πολύ αγχωτικές. Αναδύονται οι παλιές (κακές) τους συνήθειες, το άγχος που βιώνουν εντείνεται και η ψυχραιμία… πάει περίπατο!

Για κάποιους, όλη αυτή η προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού, ο χρονοβόρος στολισμός του σπιτιού, η αγορά ακριβών δώρων για να «αποδείξουμε» το σεβασμό και την αγάπη μας, ξεπερνούν τις αντοχές τους. Ακόμα και το να φτιάξεις τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων για το σπίτι, θέλει κόπο και χρόνο…

Είναι πολύ πιο συχνή (και επικίνδυνη) η κατάθλιψη των εορτών

Έχουν άδικο όσοι, μεγαλώνοντας, δυσκολεύονται να βρουν τη «μαγεία των Χριστουγέννων»; Μπορεί, αλλά πλέον είναι αρκετά συχνή η εξάντληση, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη και οι αϋπνίες, στο χρονικό αυτό διάστημα. Όχι ακριβώς, ό,τι θα περιμέναμε για το διάστημα των εορτών.

Στην κατεύθυνση αυτή, εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό Circulation, υποστηρίζει ότι το άγχος των εορτών και η υπερβολική κατανάλωση (φαγητού και ποτού) μπορεί να εξηγήσουν την πολύ αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων το Δεκέμβρη και  τον Ιανουάριο. Θεωρείται επίσης ότι επιβαρύνουν σημαντικά τόσο η κατάθλιψη όσο και το αίσθημα μοναξιάς.

Πώς να διαχειριστείτε το εορταστικό στρες

Σε περίπτωση λοιπόν που συλλαμβάνετε εαυτόν να πιέζεται όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, διαβάστε παρακάτω μερικά απλά βήματα αποσυμπίεσης  της  «εορταστικής» ψυχολογικής έντασης.

Αν συγκαταλέγεστε σε όσους προσπαθούν με κάθε τρόπο να ευχαριστήσουν τους άλλους, αν είστε τελειομανείς ή εθισμένοι στη δουλειά (τύπου Α), είναι πολύ πιθανό να καταβάλλετε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να είναι όλα στην εντέλεια. Σταματήστε να πιέζετε τον εαυτό σας τόσο πολύ, μόνο το 23% των καλεσμένων θα προσέξουν τις ετοιμασίες σας, όσο κοπιαστικές κι αν είναι. Δυστυχώς όμως, σ’ αυτούς συγκαταλέγονται νομοτελειακά τα πεθερικά…

Θέστε προτεραιότητες. Ο αγχωμένος βλέπει ότι όλα είναι εξίσου σημαντικά. Δεν (μπορεί) να είναι έτσι. Υπάρχουν πάντοτε πράγματα που θέλει όλη η οικογένεια να γίνουν και άλλα που μπορεί να προσπεράσουμε. Συζητήστε με τους υπόλοιπους τι θέλετε και αποφασίστε από κοινού, χωρίς να είναι το «πρέπει» απαράβατος κανόνας.

Μοιράστε αρμοδιότητες. Εφόσον αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστείτε βοήθεια, ζητήστε τη εκ των προτέρων, πριν φτάσετε σε σημείο πανικού. Το καθάρισμα και ο στολισμός του σπιτιού π.χ., η επιλογή του εορταστικού μενού και των καλεσμένων δεν (πρέπει) να αφορούν ένα μόνο μέλος της οικογένειας.

Ξεκινήστε νωρίτερα τις ετοιμασίες και κάντε μια εκτίμηση για το τι απαιτείται σε χρόνο και κόπο. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το άγχος που βιώνουμε προέρχεται κυρίως από εμάς τους ίδιους και όχι τόσο από το αφεντικό, τη σύζυγο, τα παιδιά κ.α. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αναλογιστείτε πόσο πιεστήκατε πέρυσι, που τα αφήσατε όλα πάλι για την τελευταία στιγμή;

Πείτε όχι στα απροσδόκητα αιτήματα που απαιτούν κι άλλο από το χρόνο σας, ειδικά την περίοδο των εορτών. Μην αναλαμβάνετε κάτι που δεν θα προλάβετε να το διεκπεραιώσετε.

Μην ψωνίζετε μέχρι τελικής πτώσης. Ξοδέψτε μόνο όσα μπορείτε να διαθέσετε, μην αυξήσετε τα χρέη σας, θα αγχωθείτε περισσότερο  στη συνέχεια. Μην νιώθετε άσχημα αν ο προϋπολογισμός σας δεν μπορεί να αντέξει ιδιαίτερα δώρα. Η αγάπη και η ευτυχία δεν περιέχονται στο barcode της ετικέτας… Αν ψωνίσετε μάλιστα νωρίτερα ή μέσω internet, να μπορέσετε να αποφύγετε το «μανιασμένο» πλήθος ή ακόμα και να βρείτε μια καλή ευκαιρία.

Επανεκτιμήστε τις προσδοκίες σας από τις φετινές γιορτές. Αποφασίστε τι από αυτά που θέλετε, μπορεί να πραγματοποιηθεί και τι όχι. Αν είστε εργαζόμενη μητέρα μικρών παιδιών ή γηροκομείτε τους γονείς σας, το να μαγειρέψετε ένα δείπνο – υπερπαραγωγή μπορεί να μην είναι εφικτό.

Αφήστε κατά μέρος τις διαφορές σας, μην περνάτε τις γιορτές μόνοι. Η μοναξιά είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος αυτήν την περίοδο, για την ψυχή και το σώμα. Δεν αξίζει να εμμένετε σε περασμένες (οικογενειακές) διαμάχες. Αποδειχθείτε τους άλλους για αυτό που είναι, όχι για αυτό που θα θέλατε εσείς να γίνουν. Τέτοιες μέρες, όλοι αξίζουν μια μερίδα από το φαγητό μας και ένα ποτήρι κρασί…

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Δεν είναι απίθανο να έχετε νεύρα, προσπαθώντας να ικανοποιήσετε (και να αντέξετε) τους συγγενείς, που πάντα έχουν κάτι να σχολιάσουν. Δεν είναι απίθανο να νιώθετε ότι τρελαίνεστε από τα παιδιά που δημιουργούν ένα πανδαιμόνιο, ενώ εσείς προσπαθείτε να οργανώσετε το σπίτι. Κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε μια ανάσα. Όλα μπορούν να καθυστερήσουν μια ώρα, μέχρι να ηρεμήσετε. Κάντε ένα μπάνιο, βγείτε μια βόλτα (με το σκύλο) ή ξαπλώστε λίγο στο κρεβάτι. Ό,τι χρειάζεται για να χαλαρώσετε.

Μην το παρακάνετε με το φαγητό. Οι γιορτές ενεργοποιούν έναν ιδιότυπο φαύλο κύκλο: το άγχος μας κάνει να τρώμε περισσότερο (και πιο λιπαρό) φαγητό, κάτι που αυξάνει το βάρος μας και αυτό με τη σειρά του επιδεινώνει το άγχος που βιώνουμε.

Ασκηθείτε για να νιώσετε καλύτερα, να «αδειάσει το κεφάλι» και να ανακουφίσετε το στρες. Αρκούν 30 λεπτά περπάτημα στον «καθαρό αέρα», χωρίς κάποιον να απαιτεί από εμάς, εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον. Αν σας φαίνεται πολύ, ακόμα και τα 10 λεπτά θα κάνουν τη διαφορά στη διάθεσή σας.

Κοιμηθείτε περισσότερο. Έρευνες υποδεικνύουν ότι 7 με 9 ώρες ύπνου το βράδυ βελτιώνουν σημαντικά την ικανότητά μας να ελέγχουμε τη διάθεση, ενώ αυξάνουν τη διαύγεια σκέψης και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

Τέλος, θα ήταν καλό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή να ηρεμήσετε, παρ’ όλες τις προσπάθειες σας.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης

Βιβλιογραφία (References)

Andrews LW. Handling holiday stress. Diabetes Self Manag. 2002 Nov-Dec; 19(6):24-5, 28, 31.

Baier M. The “holiday blues” as a stress reaction. Perspect Psychiatr Care. 1987-1988; 24(2):64-8.

Biel-Cunningham S. 8 simple rules for managing those holiday blues. Surviv News (Atlanta Ga). 2003 Nov-Dec:8.

Donnelly GF. Happiness and the holidays: reframing seasonal stress. Holist Nurs Pract. 2007 Nov-Dec;21(6):283.

Gray RW. ‘Tis the season: holiday stress and anger, Pt. I. Tenn Med. 2004 Dec; 97(12):547.

Kloner R A, Poole WK, and RL Perritt. When Throughout the Year Is Coronary Death Most Likely to Occur? A 12-Year Population-Based Analysis of More Than 220 000 Cases. Circulation. 1999; 100:1630-4

Ν/Α. Beating the holiday blues. Five simple ways to overcome seasonal sadness and enhance your happiness. Johns Hopkins Med Lett Health After 50. 2010 Dec;22(10):3.