Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο χειμώνας αποφάσισε να μας αποχαιρετήσει!

Χαράς Ευαγγέλια για όλους όσους χαίρονται με τη λιακάδα και τις πιο ήπιες θερμοκρασίες. Πραγματικά, ίσως είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, γεμάτη φως , χρώμα και… γύρη!

Λιακάδα με… χαρτομάντιλο

Μιλώντας για γύρη, μάλλον είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο, μαζί με τη μούχλα και τα αγριόχορτα. Υπολογίζεται ότι ένα φυτό δίνει περίπου ένα δισεκατομμύριο κόκκους γύρης σε μια σεζόν, ενώ οι κόκκοι αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν σε ακτίνα μέχρι και 640 χιλιομέτρων!

Ως συνέπεια, αν είσαι ευαίσθητος, θα έχεις ρινική καταρροή, βήχα, μάτια που δακρύζουν ή σε φαγουρίζουν, φτέρνισμα ή μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Βέβαια, το πόσο «έντονη» θα είναι η σεζόν για όσους υποφέρουν από αλλεργίες εξαρτάται και από τον καιρό (1). Όταν βρέχει περισσότερο η ατμόσφαιρα έχει περισσότερη γύρη, ενώ η υγρασία ευνοεί και την άγρια βλάστηση.

Από μακριά και αγαπημένοι…

Φαίνεται προφανές, αλλά η πιο απλή συμβουλή είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων. Βέβαια, υπάρχουν αρκετά βήματα για να περιοριστεί η έκθεση σε αλλεργιογόνα για να βελτιωθούν αυτά τα εποχικά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών (2):

 1. Φόρα μάσκα όταν φροντίζεις τον κήπο.
 2. Χρησιμοποίησε HEPA (high-efficiency particulate air) φίλτρα στο air-condition, που δεσμεύουν περισσότερο τους κόκκους της γύρης και άλλαξε τα φίλτρα του συχνά.
 3. Αν ταξιδεύεις αρκετά, επέλεξε να κάνεις διακοπές κοντά σε κόλπους ή θάλασσα, όπου η συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πιο χαμηλή. Πλέον, ακόμα και μετεωρολογικά δεδομένα συμπεριλαμβάνουν τη συγκέντρωση γύρης, κατά τόπους.
 4. Λούσε τα μαλλιά σου στο τέλος της ημέρας για να απομακρύνεις πιθανόν κόκκους γύρης. Θα αποφύγεις έτσι τη μεταφορά τους στη μαξιλαροθήκη.
 5. Αν βγαίνεις για περπάτημα ή jogging, κάν’ το το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η συγκέντρωση γύρης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Να θυμάσαι ότι η γύρη είναι σημαντικά περισσότερη στην ατμόσφαιρα σε μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα με αρκετό αέρα, σε αντίθεση με μια ψυχρή χωρίς αέρα ημέρα.
 6. Καλό θα ήταν να ξεπλύνεις το σκύλο σου, αν έπαιζε εκτός σπιτιού σε μια ημέρα με πολύ γύρη στην ατμόσφαιρα.

Χρειάζεσαι πιθανόν σωστή θεραπεία

Αν τα συμπτώματα είναι επίμονα, μάλλον θα χρειαστείς και φαρμακευτική αγωγή (3). Ο θεράπων ιατρός ή ο αλλεργιολόγος σου μπορούν να σου συστήσουν ρινικά sprays που μειώνουν τη φλεγμονή όντας κορτικοστεροειδή, (μαζί με) από στόματος αντιισταμινικά φάρμακα ή οφθαλμικές σταγόνες. Μια ακόμα επιλογή είναι η μοντελουκάστη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος και αναστέλλει τα λευκοτριένια, που μες τη σειρά τους συνεισφέρουν στην εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Μια μακροπρόθεσμη λύση είναι η ανοσοθεραπεία (4) , με χορήγηση μικροποσοτήτων αλλεργιογόνων ώστε να προκαλέσουμε την ανοσολογική απάντηση. Μπορεί η θεραπεία να είναι αρκετά μακροσκελής (σ.σ. διαρκεί 3 με 5 χρόνια), αλλά θεωρείται ότι αλλάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο σε ενήλικες απ’ ότι σε παιδιά, καθώς οι παιδικές αλλεργίες διαφοροποιούνται με το χρόνο, ακόμα και όσον αφορά τα αλλεργιογόνα που είναι ευαισθητοποιημένο το παιδί.

Υπό σχεδιασμό είναι η «υπογλώσσια» θεραπεία (sulingual allergy therapy), με μικροποσότητες αλλεργιογόνων να τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα (4). Είναι παρόμοια μέθοδος με τις ενέσεις της ανοσοθεραπείας, αλλά προφανώς πιο βολικό για τον ασθενή.

 

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για τα συμπτώματα;

Ίσως η πιο αποτελεσματική είναι η ρινική άρδευση (nasal  irrigation) που συνδυάζει ζεστό νερό, ¼ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι και ¼ της κουταλιάς του γλυκού baking soda, για να καθαρίσει τις βλέννες και να απελευθερώσει τους αεραγωγούς (5). Χρησιμοποίησε αποσταγμένο,  αποστειρωμένο ή νερό που έχεις βράσει προηγουμένως για να φτιάξεις το μείγμα.

Αν και οι έρευνες δίνουν μικτά αποτελέσματα, το βότανο butterbur (6) και η κερκετίνη (6,7)(σ.σ. από κρεμμύδια, μήλα και μαύρο τσάι) που επιδεικνύουν αντιισταμινική δράση, φαίνεται πως μπορεί να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, μίλησε με το γιατρό σου πριν δοκιμάσεις οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Υπάρχουν τρόφιμα που πυροδοτούν τα αλλεργικά συμπτώματα;

Αν πάλι υποφέρεις από εποχιακή αλλεργία στο αγριόχορτο, υπάρχει περίπτωση η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων να πυροδοτήσει συμπτώματα. Φαίνεται ότι το 1/3 των ανθρώπων με εποχιακές αλλεργίες μπορεί να έχουν διασταυρούμενη αντίδραση με κάποια τρόφιμα, όπως η μπανάνα, το αγγούρι, το πεπόνι, το κολοκυθάκι, οι ηλιόσποροι και το χαμομήλι (8,9,10).

Στο επόμενο άρθρο, θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με τις τροφικές αλλεργίες.

 


Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που επενδύσατε να διαβάσετε την αρθρογραφία μου! Αν θέλετε να ενημερώνεστε για κάθε νέο μου άρθρο, ελάτε να συνδεθούμε στο Facebook, κάνοντας “like” την προσωπική μου σελίδα στο σύνδεσμο http://www.facebook.com/milessisgeorge  ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχω παρουσία και βρίσκονται στο τέλος (footer) της σελίδας. Σας ευχαριστώ, Γιώργος Μίλεσης.

References

 1. Levetin E, Van de Water PK. Pollen count forecasting. Immunol Allergy Clin North Am. 2003; 23(3):423-42.
 2. Sanico AM. Latest developments in the management of allergic rhinitis. Clin Rev Allergy Immunol. 2004; 27(3):181-9.
 3. Meltzer EO, Bensch GW, Storms WW. New intranasal formulations for the treatment of allergic rhinitis. Allergy Asthma Proc. 2014; 35 Suppl 1:S11-9.
 4. Durham SR, Penagos M. Sublingual or subcutaneous immunotherapy for allergic rhinitis? J Allergy Clin Immunol. 2016 Feb;137(2):339-349.e10.
 5. Dunn JD, Dion GR, McMains KC. Efficacy of nasal irrigations and nebulizations for nasal symptom relief. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2013; 21(3):248-51.
 6. Guo R, Pittler MH, Ernst E. Herbal medicines for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review. Ann Allergy Asthma Immunol. 2007; 99(6):483-95.
 7. Ariano R.Efficacy of a novel food supplement in the relief of the signs and symptoms of seasonal allergic rhinitis and in the reduction of the consumption of anti-allergic drugs. Acta Biomed. 2015; 86(1):53-8.
 8. Chandra RK. Food hypersensitivity and allergic diseases. Eur J Clin Nutr. 2002 Aug;56 Suppl 3:S54-6.
 9. Kay AB, Lessof MH. Allergy. Conventional and alternative concepts. A report of the Royal College of Physicians Committee on Clinical Immunology and Allergy. Clin Exp Allergy. 1992 Oct;22 Suppl 3:1-44.
 10. News Release, Sanofi-Aventis US; Bassett Clifford, MD, American Academy of Allergy Asthma and Immunology, Long Island College Hospital; NY University School of Medicine.